onsdag 17 januari 2018

Få vara kreativ igen

Jag har alltid tyckt mycket om att pyssla, rita, måla och helt enkelt få vara kreativ. Det kan ju också vara genom bakning och matlagning t.ex.
Det är roligt och avkopplande och det känns riktigt roligt att få vara det igen med bujon. Jag skulle vilja utveckla det vidare och börja prova måla mer med akvarell t.ex. Brush pennorna jag lånar nu utav Maria är nästan som att måla med penslar och man kan göra väldigt mycket och roliga grejer med dem men jag är sugen på att gå ett steg till. Jag skulle också vilja utveckla skrivandet mer och få lättare för att skriva, som kalligrafi. En sak till som jag vill prova på är att måla med bläck, det verkar så spännande.

Jag fick tips av Patrik om en sida som heter Skillshare. Det är en sida med en massa roliga kurser samlade. Folk lägger ut videos där de bl.a. lär ut kalligrafi, olika sett att måla på, fotografering, design m.m. Nu har de ett bra erbjudande där man får 3 månader för bara 8kr och man kan gå ur när som. Patrik har provat detta förut och Maria med visade det sig och båda tycker att sidan är jättebra. Så kan skicka med länk här. Jag har precis gått med och ser mycket fram emot allt jag kan lära mig.

Igår lagade jag en väldigt lätt variant på chicken pot pie. Det är ett recept från Jamie Oliver och superenkelt som jag måste dela med mig av. Det som är bra med detta recept är att det känns som att man kan variera efter lite tycke och smak. Jag och maria gjorde den i måndags och sen gjorde jag den igen igår. Receptet är:

600g kycklingfiléer
2 gul lök (jag hoppade över)
350g svamp
1msk rödvinsvinäger
1,5dl vatten (behövs ev ej)
Smördeg, ca 375g till 30cm panna.
Timjan 30g
Salt och peppar.

Sätt ugnen på 220g. Ta fram en stekpanna med höga kanter eller en gryta som tål att vara i ugnen. I den steker du först löken i olivolja, strimlad lök. Länge så den blir mjuk, ca 6min. Medans så tar du fram en till stekpanna, torr utan olja, där du steker svampen och svamp kan man ta och blanda på bäst man vill. Det man gillar. Champinjonerna kan man skära i mindre bitar medans andra svampar kan man bara dela med fingrarna.
Kycklingen sen ska i pannan med löken och här kan man skära filéer i bitar samt hacka som nästan köttfärs för att få olika konsistenser på kycklingen. När löken är klar så lägg i kycklingen och stek på till fin färg.
När svampen börjar bli klar häll i rödinsvinäger, stek på lite och häll över det i grytan med lök och kycklingen. Salta och peppra samt ha i lite färsk timjan. Spar ett litet knippe som vi sen ska använda oss av när smördegslocket är på.
Man ser i grytan om det kan behövas en liten skrätt vatten eller ej. Jag tycker det kan komma så mycket vätska ur kyckling ändå så jag hade inte i något vatten. Ta av grytan från plattan
Smördegen ska vi nu kavlas ut så att den är ca 2cm större än grytan. Så hur mycket smördeg man behöver beror lite på hur stor panna eller gryta man använder. Jag köpte smördeg som innehöll mindre plattor men då lag jag 3st bredvid varandra på ett smörpapper, på med ett till smörpapper ovanpå, och kavlade ihop dem till ett stort lock. Sen ska man lägga i locket i grytan och eftersom locket är lite större än grytan kommer de att sticka upp längst kanerna. gör sen ett litet hål i mitten och lägg i den lilla bunten med timjan man har sparat så pyser ånga ut där under tillagningen.
In i ugnen längst ned i 15min.
Denna bild är på min i ugnen som jag gjorde igår och då hade jag glömt köpa färsk timjan men när Maria och jag lagade den i måndags hade vi det i.
Glömde ta en efterbild tyvärr. Enkelt och gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar