måndag 5 september 2016

Dagsrea till Leksand

I lördags åkta jag och mamma med Uppsala trädgårdssällskap till Leksand. Det stod att det skulle regna hela tagen och visst kom det några småskurar men det var mestadels uppehåll och emellanåt kikade solen fram också så vi hade väldigt tur.
Första stoppet blev hemma hos Ines och hennes man i deras privata trädgård, en klematis-trädgård. Det var så vackert där och vad det blommade. Jag tror alla blev överraskade för inte trodde man att det skulle blomma så mycket där och denna tid på året men tji fick vi.














Fina och roliga detaljer vid rabatterna.


Det var en stor trädgård med en stor damm.
Vid dammen växer bl.a. ödleblad (kameleont) som jag fick stickling av.

Vid sidan av huset rinner en bäck och inte nog med att de hade fina rabatter på framsidan där av huset utan de hade trappor och som små broar över bäcken där man kunde gå och titta på flera klematisar.






Det var fint hur de hade som ställningar mitt i rabatterna med klematis växande lite varstans. Det är bl.a. detta som är kul när man besöker trädgårdar och parker att man får tips och inspiration.

Eldkrasse

De hade bakat rulltårta, en med hjortron och en med vildhallon. Väldigt gott.

Sen vart det lunch på Moskogen. Där hade de dukat upp en buffé med dagens lunch, slottsstek och några fiskrätter bl.a. De hade en stor och fin salladsbuffé också.

Efter lunchen åkte vi till Hildasholm. Alex Munthe, författare och läkare, gifte sig 1907 med Hilda Pennington Mellor. Bröllopsresan gick till Dalarna, som Munthe tyckte mycket om, och Hilda vart fascinerad av trakten. 1910 började man bygga Stengården, som det tidigare hette, och här tillbringade man sen somrarna.

Hilda som hade utvecklat ett trädgårdsintresse redan som barn påverkades senare mycket av Art and Craft-rörelsen. När huset stod klart började hon skissa på olika små trädgårdsanläggningar.

På borggården står de roligt formklippta granarna.

Vi fick en guidad tur och delades upp i 2 grupper. Vårt första stopp blev Medicinalträdgården. Den anlades 2004 och är apotekarsonen Axel Munthes trädgård. Den är omgiven av en häck med apotekarrosor men tyvärr som var det inte mycket som blommade där nu.



Nästa stopp blev Brunnsträdgården. När man gick till de olika trädgårdarna så fick man gå små stigar i skogen för att komma fram till de olika rummen.
Den såg inte så mycket ut för världen nu men kommer man till denna plats någon gång efter midsommar när allt blommar är det nog vackert. På marken ligger kollersten och i planteringarna finns vresrosor som när de blommar är vita enkla rosor. Gulbladig mattram är också planterade vid rosorna.

Runt trädgården finns en massa bågar där humle ska växa. I år har den visst inte växt så starkt men här ser man några i.a.f.

Sen gick vi vidare till Ekotemplet. Här brukade familjen hålla på med teaterföreställningar bl.a. berättade guiden.


Vi fortsatte att slingra oss fram på stigarna och kom sen fram till Fontänträdgården. Det känns lekfullt här i området och det ser man bl.a. här med dessa stockar man snidat ut som drakar.


Fontänträdgården gjorde man inför Kung Gustav V och Drottning Viktorias besök 1924 och den invigdes även av drottningen. Nu blommade inget där men under sommaren är det nog jättevackert. Ska gå mestadels i vitt och blått. Runt trädgården kan man se en massa blad från dagliljor, är nog väldigt vackert när det blommar.


Baksidan av huset som vi kom tillbaka till sen är väldigt vackert tycker jag.

Här på baksidan finns som ett stort fågelbo. Om jag minns det rätt var det ett av barnbarnen som låg bakom detta. Konstnären kommer jag inte ihåg nu vad han hette. Här kan man ibland anordna sagostunder för barn.

Sen skulle vi gå bort till Lusthuset men på vägen dit fick vi gå ner till vad som kallas Munthes grop. Här finns en fin liten staty av en ängel och guiden berättade att här begravdes vilda smådjur.
I trädgårdarna ville man oftast ha vanliga blommor och växter som smälte in lite med naturen fast här ville man prova på något lite mer exotiskt. Man provade att plantera orkidéer i gropen men det gick inte så bra. Man har fått bytt ut en del växter runtom för det Hilda inte riktigt verkade ha koll på var att en del av de rosor och blommor hon planterade där passade inte klimatet där uppe.

Utsikten från lusthuset är vackert. Jag försökte ta en bild men tycker inte man får till riktigt hur fint et var där uppe.



Vi fick sen se en del vackra blommor i.a.f. I den Gula trädgården, även kallad Påfågelsträdgården, omgavs vi av vackra gula höstrudbekior.

Ursprungligen hade man buxbomshäckar här men de ersattes sen av en härdigare dvärgpraktspirea, Little Princess. Så sött namn. Under juni och juli blommar den med ljusrosa små blommor.
Innanför dessa små ramar växer det tusenskönor och violer. Vi såg några små tusenskönor som fortfarande blomma men det var verkligen inne på sluttampen nu. Påfågelsträdgården har den fått namnet efter de 2 påfågelsskulpturerna från 1700-talet som Hilda tog dit från hemlandet.


Bredvid Påfågelsträdgården har vi Enbusketrädgården. Denna trädgård är nästan som en liten labyrint. Några av de ursprungliga enarna står kvar här i trädgården. Här finns den stora rabatter med perenner som Riddarsporre, höstflox fackelblomster och gullris. Man kan se spår från flera av blommorna fast höstfloxen blommade fint nog.


 
Nästa trädgård som ligger alldeles intill Enbusketrädgården heter Den nedsänkta trädgården. På ena siden ser man bladen efter en daglilja som ska ha vackra gula blommor. På andra sidan en daglilja som har brunröda blommor. Den gula blommar runt midsommar så den missade vi så klart så här sent men den andra ska blomma senare på sommaren men tyvärr blommade den inte nu när vi var där.

Nere i den lilla dammen växter blomsterfunkia och skulpturen där i mitten föreställer jaktens gudinna Diana som barn.

Efter den guidade turen kollade mamma och jag på den lilla marknaden och sen tog vi en till promenad runtom.



Vid huset hade man även som gjort drakar av rännorna.

En rolig dag i Leksand och nu ser vi med spänning fram emot att få höra vad nästa års dagstur blir. Kanske blir det inte en dagstur utan 2, att vi åker lite längre bort och sover kvar. Det vore väldigt kul.

När jag kom hem sen så kollade jag till blommorna på balkongen. Potatisen var det dags att ta hand om. Det vart en liten skörd med pyttesmå potatisar. Små men naggande goda hoppas jag på.

Kul nog så upptäckte jag att klematisen blommade med en vacker lila blomma.

Dahlian har fått nya knoppar också.

Nu i veckan har jag inte så mycket inplanerat. Sak nog förbi Campus 1477 imorn och kolla in deras klättervägg. På lördag är det kulturnatten så jag ska se över programmet och skriva ner saker jag vill gå på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar