tisdag 11 juli 2017

Fjällvandringen fortsätter

Den andra dagen blev det inte så många bilder som jag hade hoppats på. De jobbiga sista 3km mot sylarna var man tvungen att gå tillbaka för att sen vika av mot Blåhammaren och de gick bättre denna morgon. Vädret var ändå bra först. Det var molnigt men då vi visste att regn kunde komma tvärt så satte vi på oss regnkläderna och regnskyddet över ryggorna. I början var det lite plattare terräng men sen blev det en lång backe uppåt vi skulle få gå på långt. Den tog en del krafter men än så länge, av vad jag minns, så regnade det inte då i.a.f.


 

 

När vi gick uppför så fastän Jessica går lite snabbare och kunde komma några meter framför mig stannade hon alltid in så jag kom ikapp och så tog vi en mikropaus innan vi gick vidare. Det var skönt at vi hela tiden höll ihop så även om det kunde bli ett litet kort glapp mellan oss. Vi såg på håll 2 kvinnor gå framför oss. En kämpade på som vi kom närmare och närmare, den andra var en bra bit framför men hon tittade som bakåt lite då och då och vi tänkte det att de 2 säkert går tillsammans men kändes inte så snällt av den som gick först att gå så långt i förväg och nästan som överge sitt vandringssällskap.
När vi kom upp till vad vi trodde var toppen, det var det inte, så stod tjejen som låg före sitt vandringssällskap där. Vi fotade lite och då frågade hon om hon skulle ta en bild på oss. Vi tackade ja och då berättade hon att hon väntar in sin kusin så då fick vi det bekräftat att de gick tillsammans i.a.f. Hon väntade in henne då men tror att kusinen hade uppskattat det om de kunnat gå tillsammans och som stötta varandra. Men de kanske trivdes att gå lite själva också, vem vet.


Jag sa att det kan bli lite äventyr längs vägen. Det blir en del bäckar och som små forsar man for balansera över på stenar men sen kom vi till denna. Som ni ser långt i bakgrunden där det är snö, där går egentligen stigen men går man på snön där plumsar man säkert igenom.

Vi fortsatte en bit upp och hittade ett lite smalare ställe där vi fick hoppa över. Det var lite nervöst och man fick ta sats men det gick i.a.f. bra för oss alla tur nog.

Sen strax efter denna strapats kom regnet och blåsten blev värre. Det blev en kort lunchpaus efter att vi gått 10km. Jag var så trött och hungrig då. Vi kokade vatten och blandade i maten. Då råkade Eddie ha omkull min matskål. "Neeeej!" ropade jag. Det var verkligen så typiskt när man trött och hungrig precis skulle hugga in på sin mat och så låg den då där istället på marken. Jag övervägde en kort sekund att skopa upp maten på tallriken och äta den trots att den legat på gräset men jag tog och kokade nytt vatten till ny mat istället. Lågan slocknade 3ggr under tiden. Jag kände tålamodet försvinna mer och mer men sen så fick jag också min mat i.a.f. Pasta carbonara, riktigt gott.

Vi gick vidare i regnet som blev värre och värre. De sista 5km var riktigt jobbiga, det började t.o.m. att hagla.. Vi såg sen STF Blåhammar på håll i dimman. Det var en lång bit kvar och det kändes knappt så att vi kom närmare men till slut var vi där. 1086möh. Det blåste som den. Vi visste inte vart vi skulle ställa upp tältet och tänkte att kanske finns det ett rum där vi kan gå in och sätta oss med Eddie innan och vila ut oss. Jessica väntade utanför medans jag gick in. Han i receptionen sa att de tyvärr inte har ett sådant rum samt att rummen de hyr ut där man kan sova med sällskapsdjur var fullbokade. Han berättade också att det brukar vara blåsigt där uppe men att det var mer än det brukar denna dag. Jag berätta detta för Jessica och vi sa det att kanske skulle vi hyra ett rum ändå. Vi var så trötta och hungriga, hur skulle vi få upp ett tält i den blåsten.
Vi gick in och frågade vart vi kunde ha Eddie om vi hyr rum och det fanns 2 burar i ett rum där han kunde få vara i. Det kändes lite jobbigt att låta Eddie få vara ensam i en bur men vi sa det att vi får kolla till han ofta.
Det rum som fanns kvar del i en 4-bäddars och då var man även tvungen att köpa till middagspaketet. Vi tyckte det var lite konstigt att vi var tvungna till det men kände att vi har inget val. Blåhammaren är även känd för sin mat så det skulle bli kul att se vad det skulle bjudas på.

Skönt med säng och värme. Vi delade rum med en man som visade sig jobba för STF, han hade jobbat åt dem i 5mån och skulle nu vandra runt och kolla in anläggningarna runt Jämtlandstriangeln och sen även i Åre.
Vi tog en varm och skön dusch och jag tog och bastade en liten stund också. Jessica gillar inte att basta så kanske satt där en 10min då bara så hon inte skulle behöva vänta. Annars hade jag kunnat sitta där bra länge till.
Dags för middagen. Jag och Jessica fick sitta vid ett bort med 2 andra gäng, ett par och en grupp på 6pers. Jättetrevliga. Det blev lite vandringsprat. Paret hade gått från Storulvån till Blåhammaren så de kunde berätta lite hur vägen var dit och vi kunde berätta hur vår väg var. Gruppen hade också vandrat från Storulvån till Blåhammaren men kom fram dagen innan. De hade tänkt vandra den dagen vidare till Sylarna men då vädret blev så dåligt stannade de kvar en dag extra på Blåhammaren.

Sen ställde sig några från personalen upp på led och började presentera dels var vår 3-rätters skulle bli. Till förrätt soppa på rökt röding. Varmrätten blev reninnanlår med rostade rotfrukter samt sås med skogssvamp och sidfläsk. Efterrätten en liten chokladkaka med grädde och svartvinbärskräm.
De hade också en salladsbuffé samt bröd. Man berättade att man hade 4 olika smörer, en med getost, en med whiskey, en med västerbottenost samt en med brynt smör. Jag fotade tyvärr bara för- och efterrätten. Allt var riktigt gott.



Vi gick och la oss sen vid 22:00. Vi var trötta o det skulle vara skönt att få sova lite. Tyvärr vaknade jag till flera gånger och vände och vred lite på mig. Typiskt när man nu fick sova i en säng.
När jag vaknade där emot kände jag mig ändå pigg. Jag gick över till byggnaden bredvid som har ett kök. Där lagade jag till gröt medans Jessica rastade Eddie. Hon hade redan hunnit ätit mackor o pålägg i rummet. Hon gillar inte gröt oturligt nog. En bra stadig frukost inför vandringen annars och smidigt att ta med sig.

Sista sträckan tillbaka till Storulvån är 12km och den kortaste av sträckorna. Det kändes skönt att avsluta med den. Den skulle också vara plattare och mer nerförsbackar. Riktigt skönt tyckte vi. Sista dagen blev också den finaste dagen, molnigt och solen tittade även fram då och då. Det kom 2 pyttesmå regnskurar som snabbt försvann så de märkte vi knappt av. Lite snö i början till Eddies förtjusning.



Sen passade jag på att försöka fota några av blommorna vi gick förbi. En del är tyvärr lite suddiga. Det var svårt att böja sig ner med ryggan så det blev oftast bara ner, fota och sen resa sig upp. Få se om jag namnger dessa blommor rätt. Vi såg ofta Fjällglimm. Ibland när vi gick på en stenig stig kunde det som mitt på komma en lila boll med en massa söta fjällglimm.

Lappspira stack upp lite varstans. Tänk vad häftigt ändå och se dessa blommor blomma och snön som finns lite varstans fortfarande.


Purpurbräcka tror jag dessa heter.
 
Blodrot, konstigt namn på så gula söta blommor.

 
Hönsbär, som jag lite lustigt nog tittade på i Landqvist handelsträdgård här om dagen men inte tänkte på att de såg jag på flera den ställen sista sträckan.
 
Dessa små ulltussar heter Polarull.

Den här tycker jag är väldigt fin. Ser nästan ut som en fjäril. Den heter Stjärnbäcka.
 
Svarthö. Tyvärr en suddig bild.
 
 
Denna växt kan jag inte hitta namnet på. Små söta lila blommor. Jag funderade på om de kan vara tätört men tror inte det.

Jag kan inte heller hitta namnet på denna. Tyvärr också lite suddig.

Vi såg också olika sippor, smörbollar och lappljung (som jag trodde att jag hade fotat men missade det).

Vi fortsatte att vandra på över spångar (tror de heter så) och över forsar.



Tills vi kom till en liten stuga. Det var bara ett äldre par där när vi kom dit så vi frågade om det var ok för dem att vi tog med Eddie in när vi åt vår lunch och det var inga problem för dem. De andra stugorna vi tidigare gått förbi har det varit så mycket folk att vi inte ville tränga in oss med en hund utan som under dag 2 då vi åt utanför istället.
Vi var inte långt nu ifrån det ställe vi skulle behöv vada över. Vi hade läst om det innan att de brukar lägga ut betongblock man kan gå över men ibland är vattnet så högt, eller oftast verkar det som, så man måste ta av skorna och vada över.
Jag var redo med handduk och sandaler nära till hans och när vi kom dit var det 3 andra som precis också höll på att ta sig över. Vi hade hört att på den djupaste delen går vattnet upp till knäna och det kunde vi se att det stämde. Av med skor och bara att vika upp regnbyxor, vandringsbycor och underställ. Vattnet var väldigt kallt och det var så skönt att sätta på sig strumporna efteråt. Jag tog en bild på när Jessica vadade över, lite synd tog jag precis innan där det blev djupare.

Den sista sträckan sen tyckte vi mycket om för sen kom vi till mer grönare områden och t.o.m. en massa träd.




Vi sa det sen att detta är nog mer vår typ av vandring. Vi vill ha mer grönt omkring oss. Det har nog varit härligare att vandra där i fjällen när det var bättre väder. Vi hade verkligen otur. Fast nästa gång ska vi prova lite låglandsvandring. Vi kommer säkerligen att vandra i fjällen igen också fast nästa gång blir det nog en led i någon skog. Vi har pratat om Vasaloppsleden bl.a. Skönt nog blev vi inte heller avskräckta, vi hade verkligen ett bra avslut där sista dagen. Vi pratar redan om att kanske vandra i augusti/september. Jag hoppas Jessica kan ordna så att hon kan i Augusti när jag har semester.
En sak vi reagerade på när vi vandrade var att Fjällstationerna inte hade det så ordnat för de som vandrar med hund. Vi mötte väldigt många som vandrade med hund. Alla erbjuder rum där man kan sova med hund men det fanns bara vid Sylarna ett rum där man kunde gå in i och fika eller så och ta med hunden in i. Blåhammaren hade bara 2 hundburar man kunde ha hunden i. Storulvån som är den största och den plats många börjar och startar vid hade bara som Blåhammaren hundburar att kunna ha hunden i. Hade varit perfekt att kunna ta med lite kaffe och sitta i ett rum och koppla av i med sin hund.
Vi kom tillbaka väldigt tidigt till Storulvån och hade några timmar att fördriva innan bussen skulle komma. Vi fick sätta Eddie i en av burarna, fast strax efter kom några med en hund vi mött förut så då hade han lite sällskap och verkade nöjd.
Vi tog lite fika och kollade i deras butik. Jag köpte en t-shirt med tryck där det bl.a. stod Jämtlandstriangeln på och alla stop. Som ett bevis på att vi vandrat Jämtlandstriangeln tänkte jag och perfekt att ta med till framtida vandringar. Får visa en bild på den sen.


Sen vart det dags att åka hemåt. Buss först och sen nattåget. Denna gång sov Eddie hos mig. Det var mysigt fast han höll på att putta ut mig ur sången några gånger.

Detta blev ett väldigt långt inlägg. Tror jag spar lite till imorn. Vi var sen bl.a. och hälsade på Eddies pappa och syster. Ikväll blir det bio i.a.f. Patrik och jag ska se på den senaste Alien-filmen. Bir nog att vi ses innan också. Lite aw kanske. Jag hoppas filmen är bra, har väntat länge på att se den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar