måndag 10 oktober 2016

Fantomen på Oprean

I lördags var jag, mamma och Pernilla till Stockholm för att se på Fantomen på Operan med Peter Jöback. Vi tyckte alla att detta var en fantastisk show. Musiken, skådespelarna/dansarna, kostymerna, rekvisiterna ja allt var fantastiskt. På slutet sen stod alla upp och applåderade. Kan verkligen rekommendera denna. Tyvärr tror jag alla föreställningar är slutsålda men kan inte tro annat än att den kommer tillbaka igen. Min gamla kollega såg på denna på 80-talet och sa att det var en grym show då så kunde bara tänka sig hur den var nu.


När vi kom till Stockholm var vi inne i god tid och efter en kort stunds strosande bestämde vi för att ta spårvagnen upp mot Skansen. Vi hamnade på den gamla spårvagnen som också har en cafévagn efter sig. Den skulle vara mysig att åka med i sen någon gång.
När vi kom fram till Circus så var det redan mycket folk där. Vi bestämde oss för att ta ett varsit glas vin/cider innan föreställningen började.

Sen efteråt var vi hungriga så vi gick för att hitta någon restaurang att äta på och hamnade på Restaurang Rydberg. Inte så tokig restaurang. Vi var nöjda med mat och servicen var väldigt bra. Mysigt avslut på denna dag.



Måste berätta också om middagen i fredags också. En vän till mig skulle komma över och då hon är vegetarian vill jag hitta något riktigt gott och letade inspiration i gamla Vego tidningar. Jag hittade ett recept som lät så gott och kollade med Jenni om detta kunde vara något. Ramenburgare. Jag kan då säga det att burgaren på bilden kanske ser lite tråkig ut men den var så himla god. Istället för bröd gjorde man ramenplättar. Dem kan det vara bra att börja med då smeten ska vila i 30min.

Ramenplättar

1 paket ramen snabbnudlar
1 1/4 dl vetemjöl
2 msk sojamjöl (vi tog vanligt mjöl)
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk, tex havremjölk
1 msk sesamolja
2 msk soja
1 1/2 msk rapsolja

Tillaga nudlarna enligt instruktioner men utan eventuell medföljande kryddor. Låt sen rinna av i ett durkslag.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten samt sesamolja, soja och oljan. Vispa igen och låt stå och svälla i 30min.
Lägg ner nudlar i smeten och se till så att allt täcks. Klicka sedan ut nudelplättar i stekpannan och stek någon minut på varje sida i lite olja tills de är fasta och gyllene. Vill man ha större lock får man nog göra en dubbel sats. Vi skulle äta en burgare i var så istället för 8st gjorde vi 4 större av denna smet. Blir det lite plättsmet kvar kan man spara det i kylen och steka på till frukost dagen efer om man vill.

Till burgaren så skulle man ha tillbehör som bakad svamp och purjo, morotspickles och wasabikräm

Svampen och purjon bakar man i ugn på 175 grader i ca 20min. Man föreslår 4st portabellasvampar men vi tog vanliga champinjoner som vi skivade grovt och la på en form med lite olja och ställde den mitt i ugnen tills den blev gyllene. Vi hoppade över purjolöken.

Morotspickles

3 morötter
1 dl ris- eller vitvinsvinäger
2 dl socker
3 dl vatten

Koka upp vinäger, socker och vatten. Hyvla morötterna tunt.  Lägg i en glasburk eller bunke och häll över lagen så att allt täcks. Låt svalna.

Wasabikräm

1dl mjölk, tex mandelmjölk
1 msk wasabi
2 tsk ris- eller vitvinsvinäger
ca 3 dl rapsolja

Häll mjölk, wasabi, vinäger och 2dl rapsolja i en hög mixerbunke och mixa till en tjock kräm. Ringla ner mer rapsolja medan du mixar tills konsistensen liknar en lösare majonnäs. Smaka av.

Sen de viktiga burgarna som är broccoliburgare. Man kan göra en dubbel sats om man vill och frysa in några. Det som också kan vara bra att veta är att både picklesmorötterna och wasabikrämen står sig länge i kylen så de kan man också dubbla recepten på om man vill.

Broccoliburgare

1 burk vita bönor à 400g, ca 3 dl kokta.
1 broccoli
1 gul lök
1 stjälk citrongräs
1 lime, saften
4 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
1/2-2 färska röda chilifrukter eller 1 tsk-1 msk srirachasås, beroende på hur starkt du vill ha det
1 dl skalade pistagenötter
Sesamfrön
Repsolja att steka i
ca 1/2 dl majsstärkelse

Häll av spadet från bönorna och skölj. Skär broccoli och lök i mindre bitar. Lägg ner i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser, förutom majsstärkelse och sesamfrön. Kör tills den ser ut som grov couscousliknande färs. Häll över allt i en bunke. Tillsätt majsstärkelsen och blanda tills smeten är tillräckligt fast att kunna göra bollar av. Forma till bollar och platta ut dem till tjocka burgare. Stek på medelhög värme tills varje sida är gyllene. Strö över sesamfrön innan du vänder dem första gången.

Jättegoda, man kunde haft lite sallad till också men det glömde jag ställa fram. Kan säkert vara gott med sötpotatispommes till också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar