tisdag 29 september 2015

Äppelchips och ljus

Jag firade äpplet lite i söndags och provade att göra äppelchips. Det var väldigt enkelt att göra och går snabbt att förbereda men de ska torka en stund i ugnen så man får vänta tålmodigt på att de ska bli klara.
Man skär äpplena jättetunt, då blir de krispiga och goda. Använd gärna en mandolin om ni har det. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

Gör ni en plåt ska den stå i ugnen på 100 grader i ca 2 timmar, ta ut dem när de känns krispiga. Blir det 2 plåtar kan man ställa båda i ugnen men då i behöver de stå i ca 4 timmar varav efter halva tiden gått så byter man plats på plåtarna.
Lägg dit en träslev så att luckan står på glänt eller öppna den då och då så att fukten släpps ut.



Man kan om man vill pudra dem med tex florsocker och kanel men jag tyckte att de var jättegoda precis som de var.

Sen till lite höstdekoration med äppeltema, i söndags gjorde jag äppelljus. Det är enkelt och man kan dekorera lite runtom med rönnbär, löv m.m. Jag har här två äpplen jag tänkte göra ljus av, lite dekoration, ett kuljärn och så tog jag med en liten skål att lägga det jag gröper ut i och en skärbräda att arbeta på.

Nu tog jag bara några fina äpplen men tänkte inte på hur rakt de stod på ett bord. Dessa är lite snea så får får jag gröpa ut lite snett. Ljuset vill jag ha rakt i.af.

Här ser man att ljuset syns lite men sen är det bara att dekorera i och runtom och då tänker man inte på det.

Så här blev det till slut. Väldigt mysigt och höstigt.



På kvällen passade jag även på att plantera min amaryllisknöl som jag hade köpt på Blomsterlandet tidigare i veckan. I lördags så placerade jag amaryllisen på ett glas med vatten i så att rötterna endast var i vattnet. Då fylls rötterna med vatten och kommer igång snabbare.
Sen när man ska plantera amaryllisen i en kruka så ska man välja en kruka där man i.a.f. får plats med två fingrar mellan löken och krukkanten.
Jag lade lecakulor i botten och sen på med vanlig jord. 1/3 av löken ska vara ovan jord. Sen vattnar man på ordentligt och fyller på med med jord om det sjunger. Detta är sen kanske inte nödvändigt men jag läste det att under första veckan kan man placera en pappåse över krukan. Sen ställa den på en varm plats. Mörker och värme gör så att rotbildningen kommer igång snabbt. Efter ca en vecka brukar blomstängeln komma upp. Gör den inte det kan den stå för kallt.
När man ställt krukan på en varm plats med huvan över så ska man inte vattna nu förrän blomstängeln börjar titta upp  När man börjar vattna sen ska man vattna försiktigt och med ljummet vatten. Försök att vattna på sidan eller om man har fat så på fatet. Vattnar man ovanifrån så vattna absolut inte på löken.
När blomstängeln börjat växa på kan man vattna lite mer. När stängeln börjat växa ska man också ställa den ljust och varmt. Vrid krukan ett halvt varv varje dag så blir stängeln rak.
Angående vattningen så kan det vara bra att veta att om man vattnar för mycket så kan stängeln växa för fort och bli svag och sen inte orka bära sina blomklockor.
Om några veckor så kommer denna förhoppningsvis att blomma vackert.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar