måndag 18 april 2016

Dag 2, en dag i Bremen.

Vi sov rätt ok på båten natten till idag men lite oroligt ändå när vi under natten vaknade av som nåt av stål slå emot varandra. Vet inte om det var nån som fixade med något på bildäck eller så men svårt var det att somna om och sen vaknade vi till lite då och då. Det lät tur nog inte som att det var något fel med båten och vi kom fram sen helskinnade.
Middagsbufféer bjöd på en hel del gott att plocka emellan men sen dessertbordet hoppade vi över. Vi var inte sugna på denna gelé.

Till frukosten fick vi i oss lite mackor bl.a. Men mycket var lite för sött för oss. Yoghurten var lite väl sött och det var söta flingor och om man ville ha pannkakor med sylt så var sylten en dessertsylt som man kanske hellre skulle ha hällt över en glass eller så. Men det är så klart en smaksak och av det vi åt och tyckte om blev vi mätta på i.a.f. och det fanns kaffe.
Sen när vi klev av fick vi vinka adjö till Niös Holgersson och vår tur mot Bremen började.

Väl framme så åkte vi direkt mot Rododendronparken där. Vi hade lite otur då rhododendronen inte hade hunnit börjat blomma riktigt än. Jag kan tänka mig att det är väldigt vackert där när allt står i blom men det var en del ändå som hade tur nog börjat blomma. Vi fick egentid och kunde gå runt som vi ville innan vi skulle ses för lunch.






Jag och mamma började med att gå bort mot Rosengarten. Som ni kanske förstår betyder det Rosenträdgården. Det ska finnas runt 230 olika rossorter där, fast nu är det alldeles för tidigt för rossorna de har där för vi såg bara en massa rosgrenar som stack upp. Där emot fanns det jättevackra magnoliaträd där som heter Merrill.

Vi såg också två fina buskar där som vi inte kunde se några skyltar vid så jag vet tyvärr inte vad de heter.




Rundturen fortsatte och vi såg så fina rhododrendrons lite var stans och här kommer några bilder.









De har en fin Bonsai-trädgård också i parken med ett litet vattenspel. På en del buskar och träd är bladen fortfarande bruna men under sommaren är det nog jättevackert att gå i denna park, även om jag tycker att det var väldigt vackert där redan nu.



Magnoliaträd hade de några lite varstans, en del lite mindre och andra väldigt stora. Från en del trän hade en massa blomblad fallit till marken då säkert de magnoliablommorna börjat göra sitt men det verkar fortfarande ha gott om knoppar så nya blommor var på gång och andra blommade för fullt.









Vid ett ställe hade de en massa påskliljor vackert samlade.

Parken är väldigt stor och fin och jag skulle kunna berätta om så mycket fint vi såg men nu måste jag berätta om Botanika som ligger mitt i parken och är en botanisk trädgård. Man kan säga det att här inne har vi ett naturupplevelsecentrum som förenar både natur och kultur. Det svåra var att det mesta är på tyska annars hade man nog kunnat lära sig en del där men vi njöt mest av blommorna och allt runtomkring.
Först kom vi in till den vackra japanska trädgården där man även hade koifiskar och som ni ser en himla massa vackra azaleor.



Vidare kom vi som till en tropisk regnskog, här skulle det finnas växter från Nya Guinea och Borneo, ö i Sydostasien.



Andra områden var Tibet, Yunnan (provins i Kina), Bhutan (kungadöme i södra Asien), Sikkim (bergig delstat i norra Indien) och Nepal. Bland alla växter fanns också om ett vattenfall, flera statyer och även en tepaviljong. Så kul och intressant att gå runt där inne.




De hade också en slags exhibition o ett växthus. Här kan ni se alla fina blommor där inifrån.







Sen var det dags för en välbehövlig lunch. Det vart fisk, sejlax, med potatis, gurka och någon slags rättika tror jag. Såsen var också god och det var nog dijonsenap i den.


Vi hade rätt tur ändå med vädret när vi gick runt där. Vart lite kallt när solen gick i moln men varmt och skönt när solen tittade fram. När vi sen åkte vart vi lite oroliga för det började regna lite men sen väl inne i centrum hade det slutat.
Det blev en liten rundtur i det gamla området Schnoor. Det är Bremens äldsta kvarter med hus från 14-1500-talet.


Här bodde de fattiga och i denna kyrka försökte man så gott man kinde hjälpa de fattiga i detta kvarter förr i tiden. Nu för tiden är det där emot jättedyrt att köpa ett hus/lägenhet här. Det är inte så många där emot som verkar bo där utan det är mest en massa små butiker och restauranger i de små trånga gatorna.

Vi tog en promenad längs Böttcherstrabe som är en känd och välbesökt gata med mycket att se, fastän 110m lång. Här finns museum, restauranger, butiker och gallerior.




Här finns också ett klockspel med 30 klockor gjorda i meissenporslin. Varje hel timme spelas det olika melodier.

Uppe vid torget har vi det vackra världshuset och framför det står Roland. Statyn Roland restes 1404 och är en av Tysklands kulturskatter.

 Från torget ser man också Bremens domkyrka.

Denna byggnad kommer jag inte ihåg vad den heter men var viktig för sjöfartshandeln förut

Bredvid rådhuset finns också statyn Stadsmusikanterna. Kanske känner ni till sagan av bröderna Grimm, om inte så kan jag skriva ett inlägg om dem längre fram. Här i Bremen såg vi flera statyer och souvenirer med dem på.

Sen åkte vi till hotellet och om den ska jag berätta om sen för nu är klockan mycket och jag ska gå och lägga mig. God natt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar