söndag 27 mars 2016

Sköna påskledighet

I ena stunden är solen framme och det känns som vår och i nästa är det lite gråare och kallare. I torsdags efter jobbet när jag träffade Sandhra och Theo var det soligt och fint. Efter att vi lunchat passade vi på att ta en långpromenad och Sandhras man Thomas följde med oss. Jag skulle vilja ta mer promenader, speciellt när man som jag bor granne med Stadsskogen. Men det är alltid roligare när man har sällskap.
Efteråt gick jag till mammas jobb där vi sen gjorde sällskap till Helga trefaldighets kyrka. Där skulle vi möta upp min moster Mia. Förra året hade mamma och Mia varit till Vaksala kyrka under skärtorsdagen för skärtorsdagsmässa. De ville i år se hur det var i en annan kyrka och frågade om jag ville följa med. Jag tänkte att varför inte. Ingen av oss är nog direkt kyrkliga av oss men det är något rofyllt över att vara inne i en kyrka. Mässan var lagom lång och det sjöngs psalmer, som självklart går så högt att man inte kan sjunga med utan bara mimar lite fina för att vara lite delaktig i.a.f. De hade en kör som sjöng vackert med och prästen tycker jag var bra. Detta kändes faktiskt som en bra start på påskhelgen och vi ska nog som tradition börja påsken så här. Nästa år kanske vi skulle kunna se hur det är vid Gamla Uppsala kyrka. Jag ska kolla med Mia och mamma om de båda vill dit. Något år skulle jag vilja åka ut till Björklinge kyrka också.

På långfredagen så firade vi Pernilla och Elsa. De hade dukat upp en buffé med en massa god mat och kakor, bullar och tårtor. Rökt lax fanns och en annan god rökt fisk. Pernilla hade beställt en jättegod prinsesstårta med päronbitar i och över marsipanlocket hade man brett på nougat som stelnat, det var jättegod. Elsa fick spelet Just Dance av mig och Jag fick vara med och dansa med Elsa och Eilma till några låtar. Jättekul var det. Tyvärr har jag inga foton från skärtorsdan eller fredan.

Under lördagen så var vi hem till mamma på påsklunch, här har jag fotat lite men tyvärr inte den goda maten. Det bjöds på klassisk påskmat som hör där till men mamma hade också bakat en jättegod "räktårta". Jag vet inte vad den heter men jättegod var det. Kavringbotten och sen en röra ovanpå med en blandning av bl.a. räkor, philadelphiaost smaksatt med pepparrot och gelatinblad så att den håller sig fast och på plats. En massa annat gott där i också och jag hoppas jag får receptet sen.
Fika blev det sen med glass och citronrutor som jag bakat dagen innan.


Efter all mat tog vi en promenad ner till ån där tjejerna fick mata änderna. Skönt med lite luft och att få röra lite på sig efter all mat.

Trött fick jag glatt skjuts hem men av någon anledning fick jag lite extra energi ändå och satte igång med att göra rent hela mitt stora akvarium. Något jag tänkt länge på då jag tror att mycket smuts samlats mellan och under sanden. Jag har märkt det att växter inte mår bra där i och förut när jag grävde i sanden lite dog flera fiskar. Jättetråkigt var det. Det har också märkts av som så att när jag bytt en del vatten och fyllt på nytt så har det blivit skitigare snabbare än det borde. Speciellt med så några fiskar och makar som jag har.
Så här såg det ut när jag började tömma allt vatten.

Sen var det bara att jaga fisk och plocka ut de få växter och fiskar jag har. Min stora mal kan jag säga det att den var det inte lätt först att fånga. Hoven är för liten. En stor burk kan man inte heller få ner för lamporna är i vägen. Sen såg jag denna skokartong och fick en ide. Jag tröck ner den och lurade malen att simma in i den. Den är ju inte vattentät men fick upp den i.a.f. och hällde malen snabbt sen ner i en hink.

Sen kom jag ner till sanden. Jag slopade upp lite i taget i en annan hink och tog med in i badrummet. Så fyllde jag på med vatten och rörde runt. Hällde ut skitigt vatten, fyllde på, rörde runt och tömde. Om och om igen tills vattnet var klarare. La sen den rena sanden i en annan hink och fortsatte och hämtade nytt och började om igen. Men något som är viktigt är det att allt får ju inte bli skinande rent. I vattnet finns bakterier som fiskarna behöver och mår bra av. Så att lite "smuts" blir kvar är bara bra.

Sen var det bara att hälla i sanden, i med mer extrapris jag har hemma. Rensade bland växterna och satte i de fina. Sen fylla på med... Ja jag tror denna rymmer 200 liter.

Men vilken skillnad sen. Så mycket finare och gladare fiskar. Sen ska jag köpa mer växter och fiskar. Så roligt när det är finare och att veta att fiskarna mår mycket bättre nu. Ska hålla efter ordentligt och även en gång varje eller varannat år även fixa med sanden. Ska googla hur ofta det rekommenderas.


Så idag är jag nog värd att ta det lite lugnt men kan inte låta bli att fixa och dona lite ändå. Jag ska plantera om lite krukväxter och appropå växter så höll jag på att glömma de på balkongen. Jag tog bort skyddet över mina vårlökar och titta som de växt. Hade hunnit gå undan lite så några blad var lite börja efter att att växt upp mot skyddet jag lagt över. Men de kommer nog och ta sig. Ska bli spännande och jag hoppas alla olika växter som jag planterat kommer upp.

Min ljung från i höstas ser fortfarande fina ut.längtar tills när jag kan börja göra iordning där ordentligt och kunna ställa ut mer blommor sen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar