lördag 29 augusti 2015

Botans dag och Bondens marknad

Idag var jag och mamma till Botaniska trädgården för att bl.a. titta efter blommor till lotterna och pelargoner. Vi var där tidigt så att vi kunde fynda bland blommorna innan allt roligt såldes bort.
Det var mycket folk där och ibland var det svårt att komma fram till borden och blommorna. Vi hittade några fina blommor både mamma och jag. Till lotten köpte jag tre plantor.

Först har vi här en planta som hon som sålde den inte hade namnet på. Hon kallar den för en liten hosta. Jag tog denna för den såg lite större och finare ut även om den andra hon sålde hade en blomma på den men jag tog en bild på den så jag inte glömmer hur den ser ut.


Sen blev det en ovanlig vitsippa. Denna heter Green Dream och är vit med ett grönt öga. Det gröna i mitten är nästan lite ruffsig, har aldrig sett en sån vitsippa förut. Blommar i april-maj så jag får åka tidigt ut till lotten nästa år och förhoppningsvis se den blomma. Jag lånade denna bild från alpinodlarna.se så ni får se hur de kommer att se ut sen.

Sista plantan till lotten blev en liten Fjällbrud. Den ska få vara vid mitt stenparti som jag tänkt bygga ut lite.


Självklart vart det några pelargoner också. Jag kom hem med hela 7st, några fler än jag trott. En pelargon som jag blev jätteglad över att jag fick heter Greengold Petite Pierre och var en av utställningsblommorna. Jag fastnade direkt för de vackra rosa blommorna med sitt vita öga och de gyllene bladen. Ägarinnan till blomman hade sålt slut sina sticklingar men hon var så snäll och klippte av en ändå till mig. Hoppas så den klarar sig, jag har planterat den och den står ute och njuter av solen nu.

Det är rätt fullt på bordet nu på balkongen. Får se hur jag ska kunna sitta där ute och luncha eller så sen.

Här kommer resten av pelargonerna som jag köpte. Först stjärnpelargonen Rushmoor golden ruffles som kommer att få jättevacker dubbla korallfärgade blomblad med vita kronbladsspetsar. När den blommar sen i stora klasar kommer ni att förstå vad namnet ruffles kommer ifrån. Bladen är gyllene med bronsfärgad zon.

Böksta, säljaren hade själv tagit fram denna. Moderplantan är pelargonen Bodil som har ljusrosa enkla blommor med röda stjärnstänglar.

Wantirna, röda blommor och vackra ljusa mosaikmönstrade blad. Den påminner lite om Bornholm som jag så gärna vill köpa. Jag pratade med ett par som jag kände igen för de säljer pelargoner i Örbyhus. De har Bornholm så ska be Pernilla åka dit och köpa en sen till mig.

PAC Salmon Komtess, en vacker pelargon med laxrosa blommor och vit kant.

Nathalie, minipelargon med dubbla laxrosa blommor  med vit kant.

Nevesta, halvdubbla blommor i olika rosa nyanser. Ju längre de blommar desto mörkare blir färgen. Denna pelargon har en rolig skröna. Det sägs att den är lika tålig som en svärdotter bör vara i relationen till sin svärmor. Har blivit en självklar bröllopspresent i Karelen.

Det var en mysig dag på Botan och så kul att kolla runt bland blommorna. När vi kom fram sen till Bondens marknad var det så mycket folk där så vi tog en fika i solen istället. Kaffe och jättegoda kanelbullar.



Vi kollade också till vad som lämnats in till odlartävlingen och det var inte alls mycket. Kanske var inte många intresserade eller så har denna sommar inte varit en bra odlingssommar. Mamma och jag funderar på att kanske lämna in ett bidrag nästa år.

Jag tycker där emot att detta blomsterbidrag var sött.

Sen gick vi runt på botaniska trädgården vid tropiska växthuset och såg flera intressanta blommor. Denna, Krypmalört, var så mjuk.

Denna var häftig tycker jag, Kermesbär.  Går från vitrosa bär ner till mer björnbärsfärgade bär.


När vi gick runt där upptäckte vi att det alldeles strax skulle börja en visning av Botaniska trädgårdens pelargonsamling. Det var intressant tyckte jag och jag lärde mig mycket nytt. Jag frågade om pelargonen Bornholm då jag hade hört att bladen är mosaikmönstrade på sommaren sen mot vintern blir det mer helgröna. En kvinna som var med på visningen berättade att hon har en och att hennes pelargons blad är alla gröna hela tiden. Var mosaikmönstrade när hon köpte den. Hon som höll i visningen och är expert på pelargoner berättade att med Bornholm får man vara lite taskig mot. Skämmer man bort den med näring blir bladen oftast gröna. Så när jag köper en Bornholm måste jag tänka på det.

Nöbble (Gammal sort från Nöbble)

Hamilton 


Cedergrens Cardinal 

Mårbacka (äkta) 


Smultron och mjölk

Sen visade hon denna pelargon som blir rödare vid bladkanterna när den är törstig.

Här en en likadan som fått vatten.

En väldigt rolig och intressant dag. Så mysigt att vara ute och strosa runt där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar