söndag 7 juni 2015

Amplar

Amplarna har kommit tillbaka och det finns så många olika sorter och i olika färger. Jag köpte ju förut en fin en på granit som jag är jättenöjd med men man kan också göra egna. Både med tyg och snören bl.a. Jag ska visa ett sett man kan göra en ampel på med trädgårdssnöre.
Jag klippte till 4 långa snören och knöt sen ihop alla 4 så att det blir en knut i mitten. Den ska placeras på botten av krukan sen. Man kan ta hjälp av den krukan som man vill hänga upp. Då kan man lättare placera alla knutor på rätt ställen.
Ställ krukan upp och ned och placera snörena över så att knuten ligger mitt på krukan och fyra repstumpar åt höger och de andra fyra åt vänster.
När man gör detta och har katter får man passa snörena lite. 
Nu ska vi göra 4 knutor som ska vara som ett stöd för botten. Man tar ett snöre från höger sida och ett från vänster sida för att bilda en första knut.

Sen gör man en till knut med ett snöre från höger och med ett från vänster sida.
De två resterande gör man först ett med de två snörena som är kvar på vänster sida och den sista med de två snörena som är kvar på höger sida. Så har vi fyra knutor som blir det starka stödet för botten av krukan.
Sen fortsätter vi med samma procedur för sidorna på krukan.

För att få knutorna på samma avstånd runtom kan man mäta med linjal eller använda sig av de man gjort och se till att alla knutor hamnar på ungefär samma avstånd från varandra.
Avsluta sen med att knyta ihop alla snörena.
Här är den färdiga ampeln.


Sen kan man göra denna procedur tvärtom också. Så att den sista knuten, när man knyter ihop alla snörena hamnar i botten på krukan och man kan få fina snören som hänger ner från undersidan av krukan. Knuten man börjar med blir där ifrån man kommer att hänga krukan. Man kan tex göra knuten i en metallring som man hänger ampeln ifrån. Man fortsätter sen att knyta som ovan och avslutar den sista knuten med att klippa till snören så långa man vill att de ska vara när de hänger ner från undersidan av krukan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar