onsdag 17 juni 2015

En tripp till Enköping

Idag åkte jag till Enköping och hade sån tur med vädret. Trodde det skulle bli grått men solen var framme mycket och fastän den gick i moln ibland var det varmt o skönt. Ingen jacka behövdes och glassen jag köpte under dagen fick jag äta snabbt.
Jag visste inte att Enköping har så många parker och inte att de har flera fina Idéträdgårdar. Idag besökte jag Drömparken, den är designad av holländaren Piet Oudolf och är en perennpark som fortfarande är under utveckling men jag tycker att den var väldigt vacker som den är nu. Höga stora cylinderformade bokhäckar som bjöd på en överraskning. Inne i en av dem finns konstverket "Spelande" av Rune Rydelius. Han har skapat statyn vet jag men jag vet inte om han också ligger bakom arrangemanget mitt emot, 2 tunna strålar vatten som droppar ner vid en brunn med stålringar och ett löv som jag inte vet vilket material det var gjort av.

I Drömparken finns väldigt många fina allium blommor. Det var så vackert. Det som där emot var synd är att det inte finns namngivet vad blommorna heter i parken. Kanske har turistbyrån broschyrer med information om vilka blommor som finns där. 

Längs Drömparken går Enköpingsån och där gick jag Åpromenaden.

Första stoppet blev ett konstverk som heter "Bord och stol" av Anders Årfelt gjord i betong. Jag var nära att slå mig ner där, var väldigt lockande. Jag läste det att han bl.a. gjort betongsuggorna på Drottninggatan i Stockholm som är formade som lejon och de som är formade som gutefår på Gotland.
Nästa stopp blev idéträdgården Blå trädgård. Den kommer från trädgårdsutställningen "Trädgården och konsthantverket" som arrangerades i Rosendals trädgård i Stockholm 1998. Färgen blått är temat, vatten - växter - himmel.
För att komma till trädgården får man gå fram på blå plattor, vattenrännor omger trädgården och humle växer upp längs det höga tornet. Det är en vacker trädgård där det bl.a. växer blommor som klematis, anisört, jättedaggkåpa, kärrtörel som med flera andra blommor inte börjat blomma än. Men nåt som blommade var kaukasisk näva.




Sen blev det ett till konstverk, "Linjer, rum och rytm" av Linus Ljunggren.
Strax efter detta konstverk så kommer en köksträdgård och två idéträdgården efter varandra. Köksträdgården heter Örtagården och med gommens njutning i fokus odlar Bistro Bombance och café Samt i denna smakrika och smakfulla köksträdgård står det beskrivet.

Sen kommer idéträdgården Linnés Nyckel. Lite kul när jag besökte Linnés Hammarby igår. I denna idéträdgård har man planterat vildblommor ur Linnés klasser i sexualsystemet. Ingången mot mitten ser ut som ett nyckelhål. Rostkanten runtom är vacker mot allt det gröna. Rabatten är nästan solfjädersformad där man planterat växterna i som rader från mitten av nyckelhålet och ut mot kanterna.



Idéträdgården bredvid heter "Minipark", en park som ska rymma alla årstiderna. Eller iaf från vår till höst. Vårdelen med sina blommande träd och buskar samt ett marktäckande skikt av vår- och försommarblommande perenner. Den andra delen är en mer traditionel perennrabatt med högväxande perenner som blommar mot sensommaren och hösten.
Jag gillar att de har en parkbänk där så man kan sitta ner en stund och titta på blommorna.


Sen kom jag fram till en av platserna jag sett fram emot. Yrkeshögskolans trädgårdsmästarstudenter har skapat fem idéträdgårdar med temat världsdelar. De invigdes idag kl 14 men när jag var där så var det några timmar kvar och de höll på att fixa med det sista så jag ville inte störa. Tog några snabba bilder och fick tyvärr ingen bild på den femte för där var många av dem samlade. Så man såg inte mycket av trädgården.




En liten bit därifrån såg jag nåt så sött. En flodhäst, Hippo heter den passande nog.
Nästa idéträdgård jag gick till heter "Där hjärtat är med", vid den finns en växtförteckning och där kan man se att mittendelen ser ut som ett hjärta.
Jag tycker mycket om denna orangea rhododendron. Även denna europeiska hänglärk.



Sen hittade jag en rolig labyrint. Gjort efter drottningholmsmodellen. Denna är lika stor som mittcirkeln av labyrinten i Drottningholm. Massa vackra ängsblommor och förra året lät man elever från Munksundsskolan måla sommarbilder som man sen gjorde om till skyltar som sattes upp i armeringsnäten som fanns där sen tidigare.

Jag fortsatte att överraskar under Åpromenaden. Det är kul när de tar in mer av djuren också. De har längs Åpromenaden en idéträdgård som heter Biparken. Holkar, rör och håligheter ger plats för vildbinas larver. Här finns också en röd bikupa med bin av rasen Buckfast i.
Det finns en fjärilsträdgård också. Där har de byggt fjärilsautomater som de fyller på med
honungsvatten en gång i veckan. I rören sitter en bomullstuss som hindrar bin och humlor från att drunkna.
De har också fjärilsbad och en plats för fjärilar att lägga sina larver. Tyvärr såg jag ingen fjäril när jag stod där.



Feng Shui tycker jag är intressant och här har man gjort en svenskinspirerad trädgård baserad på svenska material och växter. Placering av föremål, val av växter, formspråk och rumsindelning är viktiga komponenter. Ibland önskar jag att jag vore längre så man kunde ta bättre foton lite mer uppifrån.
En till fin idéträdgård heter "Möte vid korsvägen". En perennträdgård där jag fastnade för denna alunrot som heter Marmalade.

Sen har vi en liten annorlunda plats som är En mötesplats för alla. Det första jag såg var den stora fåtöljen men också små runda bollar som är balansbollar. Så här kan man öva upp motoriken. I häcken bredvid finns 2 hemliga ingångar till en labyrint och det finns även musikinstrument där som är konstrukterade så de inte går att spela falskt på. Strax efter att jag tog fotot kom flera barn dit och lekte. Annars hade jag utforskat den mer.
Då gick jag istället vidare till nästa lilla trädgård. En nyttoträdgård där allt som odla där är till för både kropp och själ. Det finns en skylt där som visar både vad de odlar och vad det är bra för.

Sen blev det att kika på ett till konstverk, "Mozarts toner" av Staffan Östlund.
Det fick avsluta min promenad där och jag bestämde mig för att det var dags för lunch. Jag gick till Hamnpaviljongen och åt bakad potatis med skagenröra. Jag hade sett bilder på deras räkmackor som såg så goda ut men väl på plats såg de lite små ut.  De har en glassbod där också men den var stängd. Glassen jag köpte sen gjorde jag på Ica istället.
Det var mysigt att kunna sitta utomhus och äta, så avkopplande.
Innan jag åkte hem sen ville jag se någon av fickparkerna eller liknande och såg att i närheten av där jag parkerat bilen ligger Gustav Adolfs plan, en paradanläggning med fontän och rabatter med hög växtlighet. Varje år planteras årets sommarrabatten i nya mönster och färger. Årets rabatt heter "Every raindropp mesans a lot..."
Det kändes som att all blomning inte kommit igång ordentligt där än men en del iaf. Man höll på att fylla på dammen med mer vatten, sen kommer det att spruta upp vatten från en fontän där.


Den var en rolig och inspirerande dag i Enköping idag. Det var så mycket att se så jag skulle vilja åka dit snart igen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar